Mitt silversmide

Mitt intresse för silversmide väcktes när jag fick ett fint handgjort silversmideshalsband i present. Jag har gått kurs på Folkuniversitetet och intresset har bara ökat efter det! Alla mina smycken är gjorda för hand, hela vägen. Från silverplåt till färdigt smycke. Varje föremål är därför unikt.

Från skiss till färdigt smycke:

 

    • Steg 1

      Glödga silverplåt.

    • Steg 2

      Stämpla text.

    • Steg 3

      Löda ihop.

    • Steg 4

      Smida runda.

    • Steg 5

      Fila, slipa, slipa, slipa...

    • Steg 6

      Hamra fint för ev. struktur. Slipa mer.

    • Steg 7

      Vitkoka.

    • Steg 8

      Betbad.

    • Steg 9

      Vitkokning klar. Kratsa och polera.

    • Färdigt resultat!

    Skötselråd silver

    Silversmycken tål att användas, de blir bara finare och finare!

    Några skötselråd:

    Varför blir mitt silversmycke svart?

    Det är ett välkänt faktum att silver gärna missfärgas och det gör det för att svavel finns närvarande. Silver och svavel hör inte ihop, men det är inte alltid så lätt att hålla dem åtskilda. Svavel förekommer i många sammanhang; i luften, på huden, i maträtter, på målade ytor, i tyger, plaster, cigarettrök, fossila bränslen, gummisnoddar osv. Missfärgningen, som ligger som en tunn hinna eller film på silverytan, men som också kan gå ner i porer och sprickor i materialet, består alltså huvudsakligen av silversulfid. Denna bildas redan i närvaro av låga koncentrationer av svavelväte i luften; 1 ppm räcker. Silverjoner vandrar genom sulfiden upp till ytan, där de kan komma i kontakt med svavel och bygga på filmen. Till att börja med ser den nya tunna filmen gulaktig ut, för att sedan blåna och övergå i svart allt eftersom den växer till med tiden ju mer den utsätts för svavel.

    VARNING!

    Använd aldrig gummisnodd tillsammans med silver! Svärtan efter en gummisnodd går inte att putsa bort, då den fräter ner i materialet.

    Rengöring av silver

    Det finns huvudsakligen två vägar att gå för att bli av med svärtan; antingen ett medel som innehåller en kemiskt aktiv substans som löser upp silversulfiden eller en mekaniskt aktiv substans som polerar av ytan och även går ner i ojämnheter och rengör och lyfter upp svärtan. För att få ett effektivt rengöringsmedel låter man ofta båda komponenterna ingå. I många putsmedel ingår också en inhiberingsfaktor, som skyddar den nyputsade ytan och fördröjer uppkomst av ny svärtning. På föremål som rengörs ofta bör man ha i åtanke att eventuellt förekommande slipmedel slipar av lite av silverytan vid varje putsning.

    Att putsa med putsduk och ett bra silverputsmedel är det som ger den mest långsiktiga effekten och den högblanka silvervita ytan, medan vinsyra- eller aluminiummetoden kan vara ett bra alternativ om man ska rengöra mycket silver eller är i sista minuten. En kombination bestående av att man putsar upp föremålen med silverputsmedel någon gång och dessemellan använder sig av aluminium- eller vinsyrametoden kan vara en bra mix, som gör att man konstant har fina silvervita föremål beredda att användas.

    Vinsyrametoden

    1 msk vinsyra,
    2 msk tvättmedel.
    Häll på 1 liter kokhett vatten.
    Lägg i silverföremålen och låt dem ligga minst 5-10 minuter.
    Skölj och torka.

    Aluminium-metoden

    Lägg en ordentlig bit aluminiumfolie i botten på en plasthink eller plastbalja. Lägg ner silversakerna och 2 nävar vanlig tvättsoda. Slå över hett vatten. När vischyvatteneffekten upphört är silvret vitt och blankt igen. Skölj och torka.

    Ketchup och tandkräm

    Jo, det går faktiskt att putsa silver med ketchup eller tandkräm. Det kan vara bra att ta till när putsmedlet tagit slut därhemma.

    Förvaring

    Hur silvret förvaras är av stor betydelse. Vissa färger och lim där limämnen ingår kan utsöndra svavelväte, som svärtar silvret. Ett förvaringssätt som garanterat undviker missfärgning är att linda in silvret i de härför impregnerade dukarna som säljs i branschen. Detta ska sedan förvaras i en lufttät plastpåse. Dessa impregnerade dukar är behandlade med ett ämne, tidigare blysocker men numera ersatt av bla mindre giftiga kopparsalter, som ”suger upp” luftens svavelväte och därmed skyddar silvret från angrepp.